Naučte se používat akumulátory správně

Nesprávnými články přicházíte o svůj čas i trpělivost

Používáte správně baterie nebo akumulatory?

Pokud používáte baterie nebo akumulátory typů AAA, AA, C, D nebo 9V články; možná byste si měli přečíst tento článek. Někteří možná nevědomně likvidujete články mnohem dřív, aniž tušíte, že stále mají potenciál stále posloužit třeba v jiném zařízení. Někdy (i dost často) se může stát, že  máte spotřebič energeticky víc náročný, článek už nedokáže takovému zařízení poskytnout dostatek energie. Ale zároveň často mají články plno nepředané energie a přesto často vidím, že tyto články někdo odnesl jako nepoužitelné do nebezpečného odpadu, nebo do boxů na použité baterie a akumulátory v obchodech. Není to škoda?

Je možné, že třeba i vy používáte náročnější spotřebiče a vámi používané baterie či akumulátory jsou už slabší, nebo potřebují oživit (o oživení je řeč v případě akumulátorů!). Asi také víte, že existují různé druhy nabíječek, které vám dokáží udělat diagnostiku. Díky vlastní zkušenosti vím, že ne vždy se diagnostika provede zcela korektně. Po několikaletých zkušenostech jak soukromých/rodinných a v poslední době i díky spolupráci s jedním obchodem, si dovoluji tvrdit, že možná něco kolem poloviny baterií či akumulátorů končí v likvidaci mnohem dříve, než by si zasloužili.

Pro ty z vás, kteří máte možnost měření napětí [V] jsem udělal přehlednou tabulku. S její pomocí můžete sami jednoduše zjistit, v jaké kondici je vaše baterie či akumulátor. A ti, kteří rozumíte elektronice, můžete ohodnotit článek níže. Popisuji tam vlastní NEODBORNÝ vývoj zátěžového měřiče baterií a akumulátorů.

Jaké tedy rozlišujeme druhy článků?

Dokážete poznat kondici článků pomocí jejich napětí?

Poznejte, kdy jsou vaše články vybité. K přibližnému určení jsem vytvořil jednoduchou tabulku, ve které jsou hodnoty, které vám ukáží v jakém stavu máte ať už akumulátor či baterii. Někdy se samozřejmě může stát, že napětí je skvělé, ale bohužel kapacita neodpovídá. I do takového případu jsem se dostal.

Typ článkuNapětí OKNapětí v pořádkuNízké napětí
(u akumulátorů je třeba je dobít!)
Akumulátor 1,2V›1,1V1,2 - 1,1V‹1,1V
Baterie 1,5V›1,4V1,4 - 1,2V‹1,2V
Článek 3V›2,9V2,9 - 2,6V‹2,6V
Článek 3,6V typ 18650
Li-ion
4,2V4,0V3,6V - 3,7V
V tomto případě se jedná o minimálně "zdravé" napětí článku, kdy nižší než uvedené, může způsobit zničení článku
Článek 9V›8,3V8,3 - 7,9V‹7,9V
Olověný aku 12V12,6 V a více12,4 - 12,54 V12,24 - 12,18 V nutné dobití

Jednoduchý tester akumulátorů

TENTO PROJEKT NENÍ NÁVOD! PROTO: Nepřebírám odpovědnost za případnou újmu na zdraví
Tester jsem si vyrobil v domácích podmínkách na vlastní nebezpečí a proto se zříkám odpovědnosti za škody na zdraví!!! Ti, kteří se elektřiny bojí, nechť si tento článek přečtou, v tom bránit nebudu, ale o nic se prosím nepokoušejte, protože by jeho realizace mohla způsobit zranění elektrickým proudem. K PRÁCI S ELEKTRICKÝM PROUDEM JE POTŘEBA ZNÁT JISTÉ PARAGRAFY!!!

Inu tak začnu: Připomínám, nejde o návod, nejsem odborník na elektřinu...

Videa s užitečnými, odbornými (ověřenými či ověřitelnými) informacemi

Něco o typech baterií a akumulátorů

Co je to balancer a jak nabíjet články na bázi Lithia

Velice pěkné, poučné, užitečné video o nabíjení Li-ion a Li-pol článků.